Maak en eet lekker mee Met Tallina en haar rubriek Buiten Eten!

Het Buitenhuis AlmereCreatief & Zelf Doen

Met die mooie voorjaarsweer lekker buiten eten dat wil toch iedereen. Je neemt het je steeds voor, maar uiteindelijk beland je weer met je bordje voor een scherm. Nu met de rubriek Buiten eten! van Tallina gaat dat veranderen. Met stap voor stap recepten en goede toelichting gaat het echt gebeuren. Haal je verse ingrediënten uit het centum van Almere Buiten of de Buitenvaart en je lekkere recept is nog gezond ook.

Tallina van den Hoed schrijft columns over eten voor De Volkskrant. Twee jaar geleden kwam haar kookboek ‘Eten met z’n allen’ uit, speciaal bedoeld voor drukke gezinnen.

Buiten eten, is dat niet het fijnste dat er is? Met lekker weer, op een terrasje, met de zon op je bol, de wind door je haren. De ober die je bord komt brengen en strakjes ook weer ophaalt… heerlijk! Maar nu gaat dat even niet: de restaurants zijn dicht: je zal het zelf moeten regelen.
Dat had die restauranthouder liever ook anders gezien: ik hoop zo dat de Almeerse restaurants deze crisis overleven!
Voor nu koop ik mijn eten zoveel mogelijk lokaal: de grote landelijke supermarkten redden het ook wel zonder mijn hulp, maar de telers uit de polder kunnen mijn klandizie wel gebruiken. Nou hoef je dan heus niet alleen maar aardappels en uien te eten: in Almere Buiten zit bijvoorbeeld ook een aspergeteler. En laten we nu net in het seizoen zitten! Van der Meer zit aan de Commelinweg 15 en voor 6 euro kocht ik een kilo prachtige groene asperges. Zo vers en mooi krijg je ze in de supermarkt niet!

Wat maak je daarmee? Deze pasta bijvoorbeeld. Varieer tussen kip of vegetarisch. Ben je met z’n tweetjes? Halveer de portie. Dan kan je van de asperges die je overhoudt nog veel meer lekkers maken: bijvoorbeeld soep, of met een eitje en botersaus, of wok ze met knoflook en citroen… Lekker hoor!

Pasta met groene asperges, hoofdgerecht, 4 personen

2 rode uien
2 tenen knoflook
olijfolie
200 g (vega) kipstukjes
1 kilo groene asperges
1 theel. tuinkruidenbouillonpoeder
zout en peper
200 ml (soja) room
30 g basilicum
400 g vlinderpasta (farfalle)
evt. geraspte parmezaanse kaas

Pel de rode uien en snijd ze in halve ringen. Pel de knoflook en snijd de teentjes in kleine stukjes. Bak dit, op een middelhoog vuur, in een gulle sliert olijfolie in 10 minuten goudbruin. Voeg dan de vega/kipstukjes toe en bak ze op een hoog vuur mee. Zet het vuur weer wat lager en snijd de harde onderkant van de asperges af. Je hoeft ze niet te schillen! Snijd de asperges in stukjes van ongeveer 4 centimeter. Houd de topjes nog even apart. Doe de aspergestukjes in de pan erbij met het tuinkruidenbouillonpoeder en een half kopje water. Laat het even pruttelen. Zet ondertussen en pan met veel water met een eetlepel zout op. Kook de pasta conform de verpakking.
Terug naar de asperges: voeg de room toe en wat zout en peper. Proef! Breng het weer aan de kook, doe de aspergetopjes erbij en laat het even pruttelen. Haal de blaadjes van de basilicum af en hak het fijn.
Doe, als de pasta klaar is, een kopje van het kookwater bij de asperges. Giet de pasta dan af, verdeel over 4 borden. Roer de basilicum door de saus en verdeel het over de pasta. Parmezaanse kaas erover is lekker.