Vlierbloesem en wat je er al niet mee kan doen!

Het Buitenhuis AlmereCreatief & Zelf Doen

En we gaan weer lekker kokkerellen met ons allen. Hieronder tref je een heerlijk recept met vlierbloesem. Vlierbloesem is nu volop verkrijgbaar…… in de natuur. Stap op je fiets, ga de Flevolandse natuur in en pluk die mooie witte bloemschermen en neem ze zo mee naar huis. Zonder ze in een plastic zakje te doen, als bij de supermarkt. Tallina van den Hoed schrijft columns over eten voor De Volkskrant. Twee jaar geleden kwam haar kookboek ‘Eten met z’n allen’ uit, speciaal bedoeld voor drukke gezinnen.

Bloemen van buiten

Ik stuur u vandaag niet naar een winkel. Ook niet naar een teler. Ik stuur u naar het park! Neem een schone emmer of plastic tas mee en een snoeischaar, en u gaat uit plukken.
De Vlier staat momenteel in bloei, en onze parken staan er vol mee.
De struik is simpel te herkennen: hij draagt veel grote bloemschermen met tientallen kleine witte bloemetjes met gele stuifmeeldraadjes. De schermen zijn soms wel breder dan 15 centimeter en ze ruiken erg lekker: een combinatie van honing met het frisse van citroen.
Vlier bloeit tussen half me en half juni. U gaat het best plukken op een zonnige, droge, niet al te winderige dag. Knip alleen bloemschermen boven heuphoogte: zo weet u zeker dat er geen hondjes langsgelopen zijn. Pluk niet te dicht bij een grote weg of spoorbaan, dan loopt u kans op vervuiling en dat willen we niet.
Knip een stuk of 20 mooie bloemschermen. Doe ze in de emmer of tas en laat ze thuis een half uurtje buiten liggen: zo krijgen eventuele beestjes de kans om weg te komen.

En dan gaan we aan de slag. We gaan een heerlijke azijn maken en vlierbeignets.

Azijn:
5 schermen vlierbloesem
2 grote schone glazen potten
1/2 liter witte natuurazijn
schone kleine glazen flesjes

Kijk de bloemschermen na: zitten er geen beestjes, takjes of dorre blaadjes in? Knip de grootste steeltjes eraf en doe de bloemetjes in de potten. U moet de bloemen niet wassen, dan spoelt het stuifmeel weg en dat is nou juist een smaakmaker. Overgiet de bloemen met de azijn, sluit de potten en zet ze een week op een niet te koude plaats. Zeef dan de azijn door een zeef en een schone, geurloze theedoek. Giet de azijn in de kleine flesjes. Voor de leuk kunt u een takje bloemetjes erin doen, maar dat hoeft niet. Sluit de flesjes, doe er een etiketje op en voila: uw eigen zomerse bloemenazijn! De azijn blijft in de flesjes zeker een jaar goed.

12 grote, open vlierbloesem-bloemschermen
150 g zelfrijzend bakmeel
1 ei
snuf zout
2 eetlepels suiker
300 ml. bruisend water
1 l zonnebloemolie om te frituren
1/2 citroen
poedersuiker

Meng bakmeel, ei, zout en suiker met het bruisende water tot een beslag zonder klontjes. Verhit de olie in een ruime pan tot ongeveer 180 graden (gebruik eventueel een frituurthermometer). Doop telkens twee bloemschermen in het beslag, laat ze ietsje uitlekken en frituur ze dan 2 tot 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Frituur zo alle bloemen. Snijd de citroen in partjes. Serveer de beignets met citroen en poedersuiker apart, dan kan iedereen er naar believen op strooien. Eet ze het liefst nog warm! Pak ze op aan de steel, maar eet die niet op.