Het Buitenhuis Almere
VEROVER HET BALTIMORE PLEIN

In Almere Buiten heeft de Buitenaar het voor het zeggen. Samen met de vakjury hebben jullie massaal je stem laten horen tijdens de publieksstemming voor een speelkunstwerk op het Baltimoreplein! Benieuwd wat er in 2021 komt? Wethouder Hilde Van Garderen kondigt het samen met Arttenders aan in onderstaande video!

 


arttenders x studio spass

 

Alle inwoners van Almere Buiten werden dit voorjaar opgeroepen om hun ideeën voor het plein te delen op Instagram met #onzebuit. Het resultaat was een heleboel knutselwerken die als inspiratie hebben gediend voor vier kunstenaars. Samen met Arttenders hebben zij een ontwerp gemaakt voor het plein.

Park Fructose van Studio Maky, Liquid Landscape van Maarten Baas en De Golf van Erik Fakkeldij droegen stuk voor stuk de belofte in zich om van het Baltimoreplein een opzienbarende plek te maken, maar met Baltimore Bend werd het ontwerp van Studio Spass door de Buitenaren uitgeroepen tot winnaar.

 


BALTIMORE BEND

Een blauw bochtenparcours waarin telkens weer iets nieuws te ontdekken valt. Dat is Baltimore Bend.  Siobhan Burger en Faye Ellen van Arttenders hebben het concept met Jaron Korvinus en Daan Mens van Studio Spass ontwikkeld.

Daarbij hebben de kunstenaars zich laten inspireren door de vormen en kleuren die zij in de Almeerse architectuur konden terugvinden. De grillige uitsneden in Baltimore Bend zullen dan ook herkenbaar overkomen én prikkelen tegelijk de fantasie. Misschien ontdek jij zelfs een olifant met een slurf die als glijbaan dient!

Baltimore Bend is een speeltuin zoals je er nog nooit één zag. Hij kronkelt door het struikgewas en trekt de aandacht van iedereen die het station van Almere Buiten Centrum uit wandelt. Jong en oud kan er spelen, ontdekken en uitrusten. En iedereen wil toch foto’s maken met dit te gekke kunstwerk op de achtergrond?

Image

AANLEIDING

Hoezo, een speelkunstwerk?

De Gemeente Almere werkt samen met verschillende partners heel hard aan de stedelijke vernieuwing in Almere Buiten Centrum. Het nieuwe Buitenhuis, bijvoorbeeld, is een prettige en toegankelijke plek voor kunst, cultuur en ontmoeting.

Ook de winkeliers en andere betrokken zetten zich met hart en ziel in om van de wijk een aantrekkelijke bestemming te maken. Denk maar aan de bloemen die aan de balkons hangen in de winkelstraten. En de vlaggetjes aan het Globeplein: een initiatief vanuit Hema waarbij 350 vlaggen zijn ingeleverd door bewoners, scholen, ouderen, knutselclubs en kinderdagverblijven.

En nu is er de transformatie van het Baltimoreplein tot een knotsgekke plek om elkaar te ontmoeten en te spelen. Vier vette ontwerpen streden om de stem van het publiek! Die stemming bestond uit twee onderdelen: het oordeel van de vakjury en dat van de publieksjury. De vakjury vertegenwoordigde de stem van betrokken partijen uit de wijk en bestond onder meer uit afgevaardigden van Gemeente Almere, de ondernemersvereniging Almere Buiten Centrum, Kunstambassadeurs Almere Flevoland en het in aanbouw zijnde hotel Holiday Express Almere.

Hier zie je nogmaals de drie andere ontwerpen en de bijhorende kunstenaars.


Park Fructose - Studio Maky

Image

Liquid Landscape - Maarten Baas

Image

De Golf - Erik Fakkeldij

Image

Het Buitenhuis Almere